Tradicionalen duh

Tradicionalen duh je eno z naravo, zato jo spoštuje, pozna in upošteva njene zakonitosti ter ceni njene darove. Ko seka drevo, ga seka meditativno, s spoštovanjem, ob pravem času in na pravi način. Ko ga obdeluje, ne obdeluje mrtvega materiala, marveč drevo, ki mu daje novo življenje. Morda je to 1ooo let star tempelj, ki je še danes v odličnem stanju kot posledica starodavnih znanj in razumevanja naravnih zakonitosti. Morda je to več stoletij stara skodelica za čaj, ki je še vedno v uporabi.
In, če bi se našel prevzet zbiratelj umetnin in vzkliknil: “O, kako je ta skodelica lepa in stara, škoda bi jo bilo uporabljati!”. Bi se ta isti duh oglasil in rekel:” Škoda bi je bilo ne uporabljati. Srečnejša je, če jo uporabljaš!” 🙂
Tradicionale duh ni statičen ali zastarel. Nasprotno, je svež in igriv, v koraku z napredkom ali celo pred njim. V sebi ima notranjo držo, dostojanstvo, ker se zaveda svojih korenin in deluje v skladu s svojim izvorom.

Tradicionalen duh v nas

Ta duh je kot svež veter razmršil tudi naše glave. Kot protiutež lahkomiselnemu potrošništvu smo začeli stvari  popravljati, namesto kupovati. Začeli smo izdelovati izdelke, ki podpirajo trajnosten način življenja in samooskrbo. Taki izdelki so izdelani tako, da jih je mogoče razstaviti in popraviti, če bi bilo to potrebno. To omogočajo tradicionalni postopki brez uporabe sintetičnih lepil in žebljev. Uporabljamo naravne materiale, ki se lahko nekoč, ko odslužijo svoj namen, spremenijo v nekaj novega ali pa se preprosto vrnejo v naravo brez škodljivih primesi.

Verjamemo, da je vse več ljudi, ki se čutijo povezane z naravo in želijo živeti svoje življenje na bolj preprost način. Morda ne vedo kje bi začeli, kako bi se lotili, ker nimajo izkušenj in potrebnega znanja.

Namen zavoda Soustvarjanje je povezati take ljudi s strokovnjaki iz različnih tradicionalnih področij ter spodbujati trajnostno miselnost in sodelovanje preko naslednjih dejavnosti:

  • izdelava shoji po meri,
  • delavnice (lesene žlice, struženje, rezbarjenje)
  • skupno ustvarjanje določene stvari po vaši želji, kjer vam pomagamo s svojim znanjem, izkušnjami in orodjem
  • spletna galerija-trgovina izdelkov
  • popravljalnica lesenih predmetov
  • izobraževanja(v pripravi)

Soustvarjajte tudi vi, s svojimi predlogi.