Shoji

Shoji in shoji papir

Shoji na Japonskem pomeni “lesena drsna vrata”, na katerih je nalepljen prosojen papir – shoji papir. Nekateri mu pravijo tudi rižev papir, vendar shoji papir nima nič skupnega z rižem. Tradicionalno  ga namreč izdelujejo iz lubja japonske murve imenovane “Kozo”.

Shoji papir zahvaljujoč svoji grobi teksturi zelo lepo in mehko razprši svetlobo tudi v najhujšem soncu. Po eni strani omogoča zasebnost, po drugi strani pa ne zatemni sobe, v primeru, da je ta brez oken, saj prepušča svetlobo sosednjega prostora.
Zaradi svoje trdnosti in prosojnosti ter elegantnega videza je postal zelo priljubljen, ne samo kot papir za drsna vrata, ampak tudi za predelne stene, omare, luči in lanterne itd.

Shoji vzorci

Možnih je veliko izvedb in kombinacij, kako se izdela mrežo, od tradicionalnih do modernih stilov, seveda se lahko uporabi tudi čisto nove unikatne vzorce, ki jih sami ustvarite. Papir lahko kombiniramo z lesom, steklom ali pa brez papirja s posebnimi vzorci.

Kumiko vzorec

Kumiko vzorec konopljin list je eden od bolj prepoznavnih kumiko vzorcev, ki se jih lahko vključi v shoji. Možnosti je veliko, vse kar nam dovoljuje domišljija, seveda z upoštevanjem strukturnih omejitev.

Shoji drsna vrata

So zelo elegantna in tiha saj tečejo po lesenih tračnicah zelo gladko. Ponavadi se uporabljajo takrat, ko želimo en prostor ločiti v dva prostora npr. kuhinjo – dnevo sobo, spalnico – dnevno sobo ali pa želimo ustvariti nov prostor npr. hodnik.

Shoji predelne stene

Se uporabljajo takrat, ko želimo en prostor razdeliti v dva in hkrati imeti svetlobo v obeh delih prostora. Lahko so fiksne ali premične.

Shoji omare

Možne so velike vgradne omare z drsnimi vrati ali pa omarice različnih velikosti, kjer navadna vrata nadomestimo s shoji vrati.

Shoji svetila

Zaradi prosojnosti papirja in enakomerne razpršenosti svetlobe je shoji idealen tudi za luči. S takimi svetilkami dobimo očesu prijazno ambientalno svetlobo.

Si želite steno, drsna vrata ali kaj drugega?

Izdelujem po naročilu.
Sporočite nam vaše želje.