Urushi premaz

Za izdelke namenjene prehrani uporabljamo premaz Urushi, ki omogoča najboljšo kvaliteto s popolnoma naravnimi sestavinami.

Urushi je japonski tradicionalni naravni lak. Pridobivajo ga iz smole Urushi drevesa (Rhus virnifera). Smola je v surovem stanju nekoliko alergena, ko se strdi pa premaz postane popolnoma varen. Na Japonskem je veliko predmetov za vsakdanjo uporabo, kot so skodelice za riž ali čaj, premazanih z Urušijem. Premaz je vodoodbojen in brez težav prenese temperature nad 100 stopinj celzija. Tudi alkohol, kisline, baze in topila mu ne pridejo do živega. Poleg tega, pa ne vsebuje nobenih škodljivih snovi in je prijazen tako do okolja kot ljudi.

Urushi je izredno obstojen, o čemer pričajo tudi nekateri najdeni predmeti, stari več kot 5500 let, katerih površina je še vedno tako rekoč nedotaknjena. Če kljub vsemu pride do mehanske obrabe, lahko premaz brez težav obnovimo. Prav tako je možno določene večje poškodbe popraviti.

Pravijo, da beseda URUSHI izhaja iz besed URUWASHI -”lep” in URUOSHI -”vlaga”, zaradi svetleče površine.

Naravna barva premaza je rahlo rjavkasta, dodajamo pa mu lahko tudi različne pigmente, da dosežemo določen spekter različnih barv. V japonski tradiciji sta se najbolj uporabljali črna in rdeča barva. Tradicionalno so za premazovanje z urushijem uporabljali različne tehnike, s katerimi so dosegli izjemne vizualne efekte, različne površine in oblikovne posebnosti. Uporablja se lahko za premazovanje lesa, gline, usnja, tekstila, kovine itd. Ustvarjanje urushi predmetov zahteva veliko časa in spretnosti in ta predanost se odraža tudi v kvaliteti končnega izdelka.

Glavne lastnosti urushija:

100% naraven premaz
anti-bakterijsko delovanje
vodoodbojen

odporen na:
– vročino
– alkohol
– kisline
– baze
– topila