Shou Sugi Ban

Shou Sugi Ban ali Yakisugi je japonska tradicionalna tehnika za zunanjo zaščito lesa, pri kateri les zaščitimo z obžiganjem. Obžiganje naredi les bolj odporen na ogenj, škodljivce in trohnenje. Tudi UV odpornost se močno poveča. Tako obdelana površina klubuje različnim vremenskim vplivom od 50 do 100 let, praktično brez vzdrževanja.

Postopek

Površino se najprej obžge do željene intenzitete, potem se jo oščetka, na koncu pa naolji z naravnim zaščitnim oljem. Tradicionalno so to delali tako, da so iz treh desk naredili nekakšen dimnik, ki so ga potem postavili za nekaj časa nad ogenj. Dandanes to delamo s plinskim gorilnikom, kjer lahko bolj natančno kontroliramo stopnjo ožiganja. Ko so se vse deske dobro obžgale, so jih polili z vodo, da niso več gorele. Potem so jih oščetkali, da so odstranili odvečen zoglenel les. Z različno intenzivnostjo ščetkanja so dosegli različen videz desk. Na koncu pa je sledilo še premazovanje z naravnim zaščitnim oljem.

To metodo so uporabljali predvsem za zaščito zunanjih lesenih površin, lahko pa se jo uporabi povsod, kjer želimo. Nekaj primerov uporabe tehnike.