Preizkušanje nožkov in dlet za žlice

Imel sem priložnost dobiti par različnih nožkov in dlet proizvajalca Mastercarver za “sprobat”. (prodaja Tobi)

Dva nožka namenjena dolblenju, ponavadi se jim reče kar žličnika, en velik drugi majhen. Dva dleta, tudi namenjena dolblenju, spet en večji drug manjši. Da bi kar najbolje preveril kako se dela z njimi, sem z vsakim naredil po eno vdolbino pri žlici od začetka do konca. Za primerjavo sem enako naredil tudi z enim od svojih dlet. Čas ki sem ga za to porabil je bil pri vseh približno enak, kakšen je pa končen rezultat pa je razvidno iz slik.

Žličniki

Žličnikov do sedaj nisem uporabljal, ker sem bil mišljenja, da so najbolj primerni za sveže posekan les, tako da sem bil pozitivno presenečen, kako dobro so se obnesli tudi na suhem lesu. Izdelava rezila je zelo dobra in tudi dobro drži ostrino. Edino kar sem opazil je to, da zaradi širine rezila ne moreš narediti vdolbin z majhnim radijem. Rezilo bi moralo biti ožje ali pa malo drugače nabrušeno. Globoke kavne ali čajne žličke bi s takim nožkom težko izdelal, večje jedilne pa brez težav.

Dleta

Uporabljal sem že različna dleta za izdelovanje vdolbin in tudi tale stil dleta mi je bil domač. Dobil sem dva čisto nova, ki sta imela rezilo zaščiteno z voskom, da so zaščitili tovarniško nabrušeno ostrino. Po kratki uporabi dleta sem opazil, da je rez slabši, površina lesa pa ni tako gladka kot pri žličnikih. Kovina teh dveh dlet deluje malo slabše kvalitete kot pri žličnikih. Ker mi je bilo malo čudno, da bi tako dleto bilo slabe kvalitete, sem govoril s prijeteljem, ki me je opozoril na to, da dostikrat spolirajo dleta s polirko in če pri tem niso pazljivi, lahko sam vrh ostrine pregrejejo in na ta način se pokvari dobro nabrušeno rezilo. Dleto sem pogledal po stereoskopom in opazil, da je na vrhu ostrine barva malo drugačna, rumenkasto-modra. Ko sem potem dleto na hitro malo pribrusil, je bil tudi rez tak kot mora biti. Površina lesa je bila po tem gladka po vsakem rezu. Oblika dleta je dobra. Z njim lahko dobro delaš tako v roki kot na mizi.

Povzetek

Vsakega orodja se navadiš in ga potem optimalno uporabljaš. Seveda pa ima vsak izmed nas svoje favorite. Od teh testiranih se mi zdi za moj način dela še najbolj uporaben veliki žličnik. Rezilo je kvalitetno in lepo leži v roki. Mali žličnik bi tudi prišel prav. Dleta tega proizvajalca niso bila tako prepričljiva kot žličniki, glede na to, da sem moral dleta najprej nabrusiti. Glede kvalitete rezil pa je po tako kratkotrajni uporabi težko podati objektivno mnenje. Pri dolgotrajni uporabi pa je kvaliteta razvidna iz tega, kako dolgo drži ostrino.

Dodaj odgovor