Preizkušanje nožkov in dlet za žlice

Imel sem priložnost dobiti par različnih nožkov in dlet proizvajalca Mastercarver za sprobat.

Dva nožka namenjena dolblenju, ponavadi se jim reče kar žličnika, en velik drugi majhen. Dva dleta, tudi namenjena dolblenju, spet en večji drug manjši. Da bi kar najbolje preveril kako se dela z njimi sem z vsakim naredil po eno udolbino pri žlici od začetka do konca. Za primerjavo sem enako naredil tudi z enim od svojih dlet. Čas ki sem ga za to porabil je bil pri vse približno enak, kakšen je pa končen rezultat pa je razvidno iz slik.

Žličniki

Žličnikov do sedaj nisem uporabljal, ker sem bil mišljenja, da so najbolj primerni za sveže posekan les, tako da sem bil bil pozitivno presenečen, kako dobro so se obnesli tudi na suhem lesu. Izdelava rezila je zelo dobra in tudi dobro drži ostrino. Edino kar sem opazil je to, da zaradi širine rezila ne moreš narediti udolbin za majhnim radijem, rezilo bi moralo biti ožje ali pa malo drugače nabrušeno. Globoke kavne ali čajne žličke bi s takim nožkom težko izdelal, velikot jedilne ali več pa ni problema, gre pa zelo enostavno.

Dleta

Uporabljal sem že različna dleta za izdelovanje odolbine, in tudi tale stil dleta mi je bil domač. Dobil sem dva čisto nova dleta, ki sta imela rezilo zaščiteno z voskom, se pravi je dobro nabrušeno. Na prvi vtis deluje rezilo slabše kvalitete. Predvidevam da je trdota kovine manjša, ker se mi zdi da je rez slabše kvalitete, čeprav se vidi da je tovarniško zelo ostro nabrušeno. Oblika dleta je dobra, z njem lahko dobro delaš v roki ali pa prav tako na kakšni mizi.

Povzetek

Vsakega orodja se navadiš in ga potem najbolj optimalno uporabljaš in seveda vsak od nas ima svoje favorite. Od teh testiranih se mi zdi za moj način dela še najbolj uporaben veliki žličnik. Rezilo je kvalitetno in lepo leži v roki, mali žličnik bi tudi prišel prav. Dleta tega proizvajalca me niso prepričala, kvaliteta rezila bi lahko bila boljša, ko uporabljaš boljše, opaziš razliko. Je pa res da je oblika boljša kot pri enem drugem dletu, samo razlika ni tako velika, meni je bolj pomembna kvaliteta rezila.

Dodaj odgovor