Razstava Poti samurajev

Za razstavo “Poti samurajev” Narodnega muzeja Slovenije sem izdelal shoji steno in torii vrata. Celotno razstavo si lahko ogledate v prostorih Narodnega muzeja na Metelkovi do 4. novembra 2017.
V času trajanja razstave bo na voljo tudi kar nekaj aktivnosti, urnik najdete tukaj.

Izdelava kulis je bila razdeljena na tri glavne dele:
shoji stena – konstrukcija
– shoji stena – paneli
torii vrata

Shoji stena

Stena je fiksna, brez premičnih delov in meri 2,5 m v višino in 4,5m v dolžino. Spodaj je leseno polnilo. Narejena je ročno in po tradicionalnem načinu. Konstrukcija ne vsebuje nobenih žebljev ali vijakov. Namesto žebljev smo uporabili okrogle lesene čepke. Na tak način se steno lahko brez težav razstavi in sestavi.  Mrežo sestavlja 8 panelov visokih 2m in širokih 0,5m, kvadrati pa imajo stranico 25cm.

Več o shoji najdete tukaj.

Torii – tempeljska vrata

Vrata so izdelana iz masivnega lesa. Les je smreka, ki se tudi sicer veliko uporablja za kontrukcije, saj je lažja, lahka za obdelovanje in dostopna. Za temelj, oziroma podstavke sem uporabil ostanke stebrov slovenskega kozolca. Tako, da tradicionalna japonska tempeljska vrata stojijo na tradicionalncem slovenskem kozolcu. 🙂

Najprej sem izdelal vse elemente in spoje na tleh, vrata sestavil, potem pa samo še postavil pokonci, normalno brez pomočnikov ne bi šlo. Zaradi dodatne varnosti sem jih zgoraj še dodatno pritrdil. Na koncu je sledilo še barvanje. Tako kot japonci sem tudi jaz uporabil rdečo barvo železovega oksida. Rdeča barva odganja zle duhove.