Obnova lesenih izdelkov z Urushijem

Pred nedavnim sem v obnovo dobil dve skledi in eno žlico. Vse so bile redno uporabljane v prehranske namene. Lastniki so se odločili za Urushi premaz zato, ker je sklede zelo zamudno in težko vzdrževati v dobrem stanju samo z rednim oljenjem ( običajno se uporablja laneno olje ). Ko se iz sklede poje vročo juhico, jo je potrebno po čiščenju ponovno naoljiti, kajti vroča tekočina olje spere. Zaradi tega je potrebno premaz zelo pogosto obnavljati. Kljub temu, pa se les prepoji s hrano in zaradi tega počasi trohni, s tem pa se življenjska doba sklede krajša.

Urushi premaz pa omogoča popolnoma naravno zaščito lesa brez dodatnega oljenja. Premaz se ne spira, saj je odporen na vročino, kisline, baze in alkohol. Zadostuje da leseno skledo po uporabi samo očistimo.

Prva skleda

Ta skleda je bila skoraj nova, zato ni potrebovala kaj dosti predpriprav, treba jo je bilo samo dobro prebrusiti. Sledil je osnovni premaz z Urushi-jem, potem pa se je dele, kjer je bilo lubje, ki je imelo kar nekaj razpok, zapolnilo z Urushi lepilno pasto. Po tem so sledili še drugi sloji Urushi-ja, kjer se je na nekaterih predelih sklede dodalo pigmente. Na koncu pa je sledil še zaključni sloj Urushi-ja.

Druga skleda

Druga skleda pa je bila kar v slabem stanju, saj je bila vsakodnevno uporabljana za juhice in podobne jedi. Notranjost je bila do določene globine čisto “impregnirana” s hrano, tako da je bil les prhek. Skledo sem dodatno še malo postružil, tako da sem odstranil večino prhkega lesa, potem sem jo še na fino zbrusil in bila je pripravljena na osnovni premaz z Urushi-jem.

Potem sem vse razpoke zapolnil z Urushi lepilno pasto in v notranjost sklede nanesel nekaj slojev Urushi gladilne paste. Rezultat je bil gladka in homogena površina, najbolj izpostavljen del hrani pa še bolj ojačan. Za sledeče sloje sem uporabil tudi pigmentiran Urushi. Za konec pa seveda zaključni sloj Urushi-ja.

Žlica

Žlica je bila na sprednjem delu počena. Razpoka je segala skoraj do začetka ročaja. Premazal sem jo z osnovnim premazom Urushi-ja, potem pa utrdil s konopljino tkanino. Sledil je sloj Urushi gladilne paste, tako da je bila površina spet lepo gladka. Nato sem sprednji del premazal s rdečim Urushi-jem, ročaj pa z “brezbarvnim”, še zaključni sloj in žlica je bila spet pripravljena za vsakodnevno uporabo.

2 Replies to “Obnova lesenih izdelkov z Urushijem”

  1. Marko pozdravljen!
    Zelo lepa, predvsem pa praktična obnova. Čestitam!
    Lp, Matjaž

  2. Matjaž, najlepša hvala.

Dodaj odgovor