Topla greda Shou Sugi Ban

Kaj narediti s starimi deskami in nekaj konci pleksi stekel?

Toplo gredo, seveda!

Doma smo imeli nekaj ostankov desk in dva konca pleksi stekel, malo sem premeril in nato naredil iz desk okvir, kateremu sem dodal nekaj nosilnih letvic tako da je pleksi steklo lahko lepo stalo na mestu. Sedaj je bila na vrsti zaščita lesa, da ne bo potrebno ponovno delati toplo gredo že spet drugo leto. Odločil sem se za japonsko tehniko Shou Sugi Ban, kjer se lesene površine obžge in na ta način zaščiti pred vremenskimi vpljivi in škodljivci. Po obžiganju sem okvir malo pokrtačil.

Zdaj pa je edino kar je manjkalo še premaz, že kar nekaj let nazaj sem kupil skandinavski premaz Fintjara. Ta je narejen s pirolizo in destilacijo borovih smol, kar nudi dobro zaščito pred vremenskimi vplivi in tudi UV zaščito. Razrečil sem ga z malo firneža in terpentina, tako da lahko premaz prodre globje v les.

Ko se je dobro posušilo, je sledila samo še priprava gredice in postavitev. Zdaj smo že posejali prve “prebivalce” naše nove tople grede.

Kako se bo pa greda obnesla? Bomo videli, vsekakor boste lahko izvedeli v kakšnem stanju bo jeseni, oziroma drugo leto, …

Po enem letu topla greda ne kaže kakšnega posebnega poslabšanja, kot se to ponavadi vidi pri lesu, ki je v kontaktu z zemljo. Široke deske so se malo ukrivile, to je glavna opazna sprememba.

Dodaj odgovor